Undgå flyverust

Undgå flyverust

Hvad er flyverust

Flyverusten er små jernpartikler som lægger sig på overfladen af et produkt f.eks. knive eller andre ting i metal som brune rustligende pletter. Flyverust kommer ikke indefra produktet, men overføres fra andre rustne produkter ved vask i opvaskemaskinen. Knive bliver nemmer angrebet af flyverust end andre typer bestik. Dette skyldes, at for at bevare kniven skarp er der mindre krom i det metal der bruges til at lave knive end gafler og skeer. Krom beskytter mod rust. Det kan derfor være en god ide at vaske knive op i hånden.

Hvordan opstår flyverust

  • Køkkenredskaber i jern. Flyverust stammer oftest fra køkkenredskaber i jern som f.eks. sigter, æggedelere, osteklinger, sakse, hvidløgspresser eller andre ting som er rustet allerede. Disse typer produkter er derfor bedst at vaske op i hånden i stedet for opvaskemaskinen. Hvis man ikke vil det kan man også skifte produkterne ud med en mere opvaskemaskine venlig version i f.eks. plast som feks.
  • Udtrækskurven. Udtrækskurven eller andre dele i opvaskemaskinen kan have et lille hul der blotter den indvendige metal, hvilket kan afgive flyverust maskinen. Kurvene kan i nogen tilfælde repareres med epoxylim eller flydende emalje – spørg i dit lokale byggemarked.
  • Vandkvaliteten. Rust kan også stamme fra vandforsyningen og komme fra gamle rør i bygningen, der trænger til udskiftning.

Hvordan fjernes flyverust fra bestik

  • stålrens eller citronsyre kan bruges til at fjerne flyverust. Brug en ren klud og tør pletterne af. Husk at vaske bestikket af bagefter.
  • Ståluld kan tages i bruge til de lidt mere genstridige. Men vær meget forsigtig og brug det kun som sidste udvej, da der nemt kan komme ridser i bestikket.
  • Specielle flyverustmidler kan købes hos isenkræmmere, hårde hvidevare butikker og lign. forhandlere. F.eks. Scanpans Stål og Kobberrens
  • Ketchup og et overskåret løg kan også bruges ifølge et gammelt husråd – da de indeholder meget syre som kan opløse flyverust. Gnid det på kniven og puds efter med en ren klud.

Sådan fjernes flyverust fra opvaskemaskinen

  • Tilsæt citronsyre i sæbeskuffen og kør et vaskeprogram igennem med en tom maskine eller med dele der er angrebet af flyverust eller kalk. Check dosering på pakken. Dette kan også gøres forebyggende med jævne mellemrum. Men være opmærksom på om der er klor i det opvaskemiddel/tabs du bruger i maskinen. For hvis der er, så skal du køre en opvask uden opvaskemiddel først, inden du kører den igennem med citronsyre. Citronsyre og klor kan nemlig gå i forbindelse med hinanden og danne giftige dampe.
  • Stanniol/sølvpapir kan også bruges. Krøl 2 bolde af sølvpapir let sammen og læg dem i bestikkurven. Kør derefter en almindelig vask igennem – du vælger selv om det skal være med eller uden service. Rusten vil drages til sølvpapirkuglen som en magnet. Er man hård angrebet af flyverust kan man køre en vask mere.