Store bededag – Historie tid og opskrift

Store bededag – Historie tid og opskrift

Store bededag er lige rundt om hjørnet, så det er blevet tid, til at opfriske lidt på historiedelen og så skal vi i køkkenet og bage hveder.

Men hvorfor hedder det Store Bededag?

Store Bededag blev i sin tid lovført af Hans Bagger, som var tidligere biskop. Han lovfæstede Store Bededag, som på det tidspunkt var en ud af mange mindre bededage som var spredt ud over kalenderen. Det var nemlig sådan, at der hver onsdag var en bededag på landet, hvor præsterne landet over bad i kirken for fred. Man har senere valgt at slå de mange små og halve helligdage sammen, på Store Bededag. Store Bededag blev allerede indvarslet aftenen før ved ringning af kirkeklokker i kirken. Når klokkerne ringede, var det et signal til kroer og andre handelsmænd om at det var tid, til at lukke ned, og at det var slut med at handle og sælge. På den måde var der håb om, at folk kunne komme rettidigt og ædru til gudstjeneste, fredag, på Store Bededag.

Hvorfor spiser vi så hveder?

Da Store Bededag blev til en hel helligdag, var der ingen der på dagen måtte arbejde. Dette betød også, at bageren ikke kunne bruge de tidlige morgentimer, til at bage brød til folket, og bageren måtte derfor gøre det aften inden ved at producere ekstra store hvedeknopper, som folk kunne købe og varme på Store Bededag. Skikken er af uklare årsager, nu rykket til om torsdagen inden Store Bededag. Vi har tænkt nyt i år, og har derfor valgt at bage hvedeknopperne selv. Skal i være med, så følg opskriften nedenunder –

Hvedeknopper

16 stk Det skal du bruge – Ingredienser –
  • 100 g blødt smør
  • ½ tsk groft salt
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 2 dl mælk
  • 40 g gær
  • 2 æg
  • 450 g hvedemel
  • 1 æg til pensling
Sådan gør du –
  1. Lun mælken op ved svag varme, i en gryde til omkring 35 grader. Held den lune mælk op i en mellem skål og rør æg, gær og sukker sammen.
  2. I den store skål blandes mel, salt og kardemomme. Det bløde smør smuldres her i melblandingen.
  3. Ælt nu de to blandinger sammen på et bord, så dejen bliver smidig og lækker.
  4. Kom dejen tilbage i den store skåle efter æltningen og læg et fugtigt viskestykke over, så dejen kan hæve i en times tid.
  5. Tag dejen ud på et bord der drysset med mel og ælt den godt igennem.
  6. Del dejen i 16 lige store stykker og form dem til 16 boller som sættes tæt på en bradepande med bagepapir, men uden at de rører hinanden. Kom et tørt viskestykke over hvederne og lad dem stå og efterhæve i 45 minutter. Tænd nu ovnen på 180 grader på varmluft, så den er klar til brug når bollerne er færdige med at hæve.
  7. Pensl bollerne med det sammenpieskede æg, hvorefter de bages i den forvarmede ovn i 12-15 minutter.
Bon appetit ;-)