Sådan behandler du din stegepande bedst muligt!

Sådan passer du bedst på din stegepande! For at sikre din stegepande længst mulig levetid skal du passe godt på den. Både under madlavningen, afkølingen efter og rengøringen af panden skal du være opmærksom på om du behandler din stegepande korrekt. Men hvis du følger vores råd, vil din pande få en lang levetid og samtidig være pæn at se på efter mange års brug. Stegepander med non-stick belægning er de mest sårbare pander, da deres belægning er vigtig for slip-let effekten. Det er især vigtigt at følge nedenstående råd om korrekt håndtering og rengøring med disse pander, for at sikre dem længst levetid. Temperatur under stegning Under stegningen anbefales det at stege ved en middeltemperatur, omkring 175 grader. Der er ingen fordel ved at stege ved høj varme, da det ikke giver nogen markant reduktion af tilberedningstiden, og det bidrager overhovedet ikke til madens kvalitet. Hvis du følger dette undgår du også overophedning af din pande. Hvis panden overophedes kan slip-let belægningen blive brændt af, og panden kan miste sin slip-let effekt. Dette vil ofte give panden en mørkebrun overflade. Hvis du har et induktionskomfur, skal du aldrig opvarme panden uden indhold på, da det er en meget hurtig varmekilde. Hvis fedtstoffet begynder at ryge, er det tegn på, at panden er for varm. Hvis man er uheldig at skade sin pande ved en overophedning, kan man opvarme 1-2 spsk. olie i panden ved svag varme, tilføje 3-4 spsk. groft salt og lade det stå. Herefter gnubbes panden med køkkenrulle eller en blød klud. Stegning i olier Når man steger i olier, skal man være ekstra opmærksom på temperaturen. Olivenolie har lavt rygepunkt, som ligger mellem ca. 130 – 175 grader. Mens andre planteoliers rygepunkt normalt ligger ved 220 – 240 grader. Når olien når sit rygepunkt begynder olien at destrueres. Dette medføre at de sunde umættede fedtsyrer omdannes til usunde transfedtsyrer. Overophedning af olivenolie påvirker også madens smag og kvalitet i en uønsket retning. Ingen skarpe køkkenredskaber Brug aldrig skarpe køkkenredskaber på din stegepande. Det kan efterlade ridser i panden og ødelægge belægningen. Især piskeris, spatler, knive og andre redskaber i stål skal holdes langt væk fra din pande. Brug i stedet køkkenredskaber af træ og kunststof, da disse er blødere, og derfor ikke kan skade pandens belægning. Rengøring Måden hvorpå du rengør din pande, er rigtig vigtig, hvis du ønsker, at den holder i mange år og bevarer sin slip-let effekt. Det er en god ide at vaske panden grundigt i varmt vand inden første ibrugtagning. Efter brug er det vigtigt, at lade panden køle af inden du begynder rengøringen af den. Dvs. ikke noget med at stikke den varme pande ind under en kold vandhane lige efter brug! Dette kan gøre pandens bund skæv. Det er vigtigt at panden rengøres grundigt hver gang, den har været i brug. Alle madrester skal fjernes fra panden, for at bibeholde slip-let effekten. Hvis ikke madresterne fjernes, kan mad- og fedtrester sætte sig i belægningen og dette fjerner pandens slip-let effekt. Stegepander af rustfrit stål kan uden problemer rengøres i opvaskemaskinen, men det anbefales, at man rengør sin panden i hånden, lige meget hvilken pande det er, for at skåne den. Især har pander med træhåndtag bedst af at blive vasket i hånden, mens en slip-let pande skal rengøres med opvaskemiddel og skures med en blød børste eller svamp.