TIP: Organiser dit køkken og reducer madspild

TIP: Organiser dit køkken og reducer madspild

Har du stået i supermarkedet og fået et chok, da der skulle betales ved kassen? Så er du ikke den eneste. Prisstigningerne på dine dagligvare har været umulige at overse, og derfor kommer vi her med nogle ideer til hvordan du organiserer dit køkken, minimere dit madspild, og derved måske kan spare lidt på madbudgettet.

Planlæg

Du kan selv gøre enormt meget for at undgå madspild. Sørg for at planlægge dine madindkøb, og køb kun den mad, der er behov​ for. Spis lokale produkter, så skal de ikke holde sig længe under transport. Bliv bedre til at bruge rester i nye retter, men hold stadig øje med holdbarheden.

Vi har her samlet nogle meget nemme råd, som vil hjælpe dig med at komme madspild til livs:

I supermarkedet - Indkøb kun den mængde mad, du har brug for. Væn dig til at have gennemtænkt dine indkøb inden du køber ind, så du undgår impulskøb. Indkøbslister og madplaner er guld værd! 

I køkkenet - Tilbered kun den mængde mad du/I kan spise. Tænk over portionsstørrelserne inden du laver mad. Lav evt. mad til flere dage på en gang, og tag fra til fryseren inden servering.

Hvis du alligevel lavede for meget mad – Maden skal hurtigt i fryseren til en anden dag eller i køleskabet og spises dagen efter. Det er en god ide at holde styr på madresterne i din fryser ved hjælp af etiketter med dato og indhold. Den anbefalede frysetemperatur til opbevaring er -18 ⁰C. Brug langtidsholdbare beholdere med tætsluttende låg, der er sikre og BPA-fri. Brug opbevaringsbøtter som kan genbruges igen og igen og vaskes op i opvaskemaskine i stedet for frostposer som kun kan benyttes en enkelt gang.

Se hele vores udvalg opbevaring til mad her

 

Organiser

Der kan hurtigt blive rod i køkkenet, hvis ikke man har styr på organiseringen. At opbevare mad på den rigtige måde sparer både på din pengepung og miljøet. Skab et bedre overblik over hvad du spiser ved at lave en madplan. Og tænk over, hvordan rester kan genbruges i andre retter.

Hold orden i dit køleskab og sørg for, at de ældste fødevarer står forrest. En bedst før-dato betyder, at madens typiske kvaliteter bevares til denne dato, hvis den opbevares korrekt. Efter denne dato kan produktet miste nogle af disse kvaliteter (f.eks. kan en ost blive hårdere), men maden er stadig spiselig. Sidste anvendelsesdato bruges på produkter, der kan være skadelige efter denne dato og ikke bør spises. Det er f.eks. råt kød, fisk og skaldyr.

Opbevar altid maden i lufttætte beholdere, som holder den frisk i længere tid og sikrer at smag og lugte ikke blandes. Brug kun fødevaregodkendt plast af høj kvalitet. 

GastroMaxes lufttætte og stabelbare beholdere, holder maden tør og frisk, og det gennemsigtige låg gør det nemt at identificere indholdet i køkkenskabet.

Det lufttætte låg holder fugt, lugte, støv og insekter væk. Æskerne er naturligvis lavet af sikker plast, som er testet BPA fri.

Her finder du de super smarte bokse fra Gastromax