Giv din non-stick stegepande længere levetid

Giv din non-stick stegepande længere levetid

Nu kan din stegepande (snart) holde lidt længere

I dette korte blog indlæg, vil vi guide din igennem et par gode råd til, hvordan du kan give din non-stick stegepande en lidt længere levetid. Vi har efterhånden samlet en lang række erfaringer inden for isenkramfelten. Med en samlet erfaring, der går langt ud over de første 50 år, føler vi os godt rustet til at give et par gode råd med på vejen.

Første råd: Kend din pande (og din mad)

Når man arbejder i et køkken til dagligt, kan det til tider være svært at lade gamle vaner ligge. Det er dog vigtigt, at du tænker over, hvilken pande du bruger, og til hvilket formål. Skal du stege en bøf, vil vi altid anbefale, at du benytter en støbejernspande. Dette skyldes at støbejern har lettere ved at holde på varmen, og du vil derfor opleve en mere ensartet stegning over hele bøffen. Støbejern er dog langsommere om at varme op, men kan til gengæld levere en højere temperatur. Skal du lave et veltilberedt æg på panden, anbefaler vi en teflon eller keramisk non-stick pande. Denne type pande vil klare sig langt bedre i forbindelse med tilbedredningen af madvarer med meget stivelse. Det skyldes at madvarerne ikke binder sig fast til panden. Du behøver med andre ord ikke længere at bruge fedtstof, når du skal tilberede mad. Den glatte overfladebelægning gør det derudover til en fornøjelse at vaske op. Non-stick panden kan til tider forekomme skrøbelig, da den skal varmes forsigtigt op (uden brug af olie, da dette leder varme) og ikke må komme i kontakt med skarpe genstande.

Andet råd: Pas på de rygende olier!

Har du fornyligt skiftet over til en keramisk stegepande med slip-let belægning, er det vigtigt at lytter godt efter nu. Pas på de rygende olier! Med dette menes det, at du aldrig bør varme olie kraftigt op i en non-stick pande. Dette er der flere grunde til. Overophedet olivenolie påvirker både smag og kvalitet. Et tydeligt tegn på overophedning af olien, er røg. En for varm olie vi begynde at ryge mellem 130-175 grader. Herved kan olien danne skadelige stoffer og usund fedtsyrer, transfedtsyrer. Sker dette gentagende gange vil man typisk opleve skader på sin stegepande, der blandt andet kan føre til en mistet non-stick evne.

Tredje råd: Er skaden sket - prøv dette

Er man uheldig og forvolder skade på sin stegepande, kan man prøve dette tip: Først sættes en opvasketabs i blød i panden natten over. Herefter kan man opvarme 1-2 spsk olie i pande ved svag varme. Tilføj dernæst 3-4 spsk. groft salt. Lad derefter panden stå og køle af. Tør derefter stegepanden af med køkkenrulle.