Forlæng levetiden på din stegepande

Forlæng levetiden på din stegepande

Stegepander holder ikke lige så længe som gryder og skal skiftes ca. hver 2.-3. år. Specielt stegepander med belægning er nemt modtagelige for ridser. Ridser gør at din mad nemmere hænger fast og brænder på. Derved mister panden sin slip-let effekt hvilket forstærker at maden nemmere brænder på. Men hvis man behandler sin pande rigtigt og skånsomt kan man forlænge levetiden.
Opbevaring af pander
Vi har ikke alle ubegrænset med plads i vores køkkenener, og pander står derfor ofte stablet oven i hinanden. Stegepander med belægning kan nemt blive ridsede når de står stablet oven i hinanden i skuffen eller skabet. Man kan hænge dem op i stedet. Men det er ikke altid, at der er plads til det. Det er heller ikke altid en god løsning af hygiejniske årsager. Vi anbefaler at man lægger pandesbeskytter mellem panderne for at skåne belægningen, så den ikke ridses.
Fedtstof - Hvad skal jeg stege i
Det er meget forskelligt hvilket type fedtstof man foretrækker at stege i. Der er mange undersøgelser omkring hvilket er bedst eller sundest. Resultaterne afhænger ofte af fedtstoffets kvalitet indenfor de samme fedtstoftyper end imellem forskellige former for fedtstoftyper. Vi skal ikke afgøre her, hvad der er sundest eller bedst. Men vi anbefaler altid at købe god kvalitet. Vi vil dog gøre opmærksom på at olier nemt kan blive meget varme og har et lavere flamme og brændpunkt end smør og margarine. De kan derfor hurtigere brænde på. Men uanset hvad man foretrækker at stege i, gælder det om at stege ved lave temperaturer, så det ikke ryger fra panden, og der ikke dannes brankestoffer. Disse er nemlig både farlige for helbredet og kan brænde fast og ødelægge belægningen på din pande.
Hvilke stegeredskaber kan din pande tåle
Pander med belægning kan bedst tåle stegeredskaber af træ og kunststof se vores udvalg fra Tefal, Brabantia og Eva Solo og Dreamfarm. Silikonebelagte stegeredskaber er også en god løsning, da de kan tåle op til 230 grader. Enkelte mærker som Scanpan kan tåle at man bruger metalredskaber på deres belægning. Check altid hvad producenten eller butikken anbefaler til din pande for at undgå den bliver ridset.
Undgår store temperatursvingninger
Ingen pander kan tåle store temperatursvingninger. Du skal derfor lade din pande køle ned, før du skylder den af under vandhanen. Ellers risikerer du at den bliver skæv. Hvis den først bliver skæv, kan den ikke rettes op igen. Dette er ikke dækket af garantien på din pande.
Håndvask vs. Opvaskemaskine
Vi anbefaler, at pander vaskes op i hånden. Først forsigtigt med en stiv opvaskebørste for at får de groveste madrester af panden og derefter gøres grundigt rent med almindeligt vaskemiddel og en blød opvaskebørste. Det er vigtigt at din pande er HELT REN når du bruger den. Ellers risikerer du at maden brænder nemt fast. Vi anbefaler IKKE du sætter pander med belægning i opvaskemaskinen. Heller ikke selvom producenten siger, at den kan klare det. Nærlæser man producenternes hjemmesider, står der næsten altid, at de anbefaler håndvask af panden. Opvaskemiddel til opvaskemaskiner indeholder meget kemi som langsomt vil nedbryde belægningen på din pande. Desuden vil opvaskemaskinen bevæge din pande frem og tilbage i vaskeprocessen, og du risikererat belægningen ødelægges ved at gnide frem og tilbage mod andre ting i opvaskemaskinen eller mod opvaskemaskines stativ.
Rengøring af fastbrændte madrester
Hvis uheldet er ude og du har brændt madrester/olier fast på din pande, kan den rengøres på følgende måde: Læg en opvasketab eller 1 dl. vaskemiddel med enzymer på panden. Fyld op med 2 d. vand og kog det op i min. 10 minutter. Enzymerne æder de æggehvidestoffer der er i mad og som er brændt fast i din pande. Du skal efterfølgende vaske den af i hånden med almindeligt opvaskemiddel. Er madresterne ikke løsnet, så lad blandingen stå i panden til dagen efter. På keramiske pander kan man også bruge ”keramisk rens til kogeplader”. Begge procedurer er ikke noget man skal gøre tit og det kan efterfølgende mindske din pandes slip-let evne.
Induktion
Induktion virker ved magnetisme. Så pander skal have en magnetisk bund for at virke på induktion. Dette kan testes ved at sætte en magnet under bunden på panden. Sidder den fast så er den magnetisk og kan bruges på induktion. Virker en pande på induktion, så virker den også på alle andre varmekilder. Næste alle pander virker i dag på induktion (dog ikke Scanpans Classic serie) og er mærket med induktionssymbolet. Specielt når man har induktion skal man være opmærksom på, at en lynhurtig opvarmning nemt kan gøre pander og gryder skæve på grund at det hurtige temperaturskift. Så det er vigtigt at varme panden langsomt op først ved lav/middel varme. Når du har lagt maden på panden, kan du skrue lidt op for varmen.
Overophedning
Som tidligere beskrevet skal man skal altid undgå at overophede sin stegepande. En for hurtigt opvarmning kan nemt kan gøre panden skæv. Varm din pande langsomt op ved lav/middel varme. Når du har lagt maden på panden, kan du skrue lidt op for varmen. Hvis panden først bliver skæv på grund af hurtigt temperaturskift, kan den ikke rettes op igen. Dette er ikke dækket af garantien på panden. Overophedning kan også ødelægge en pandes slip-let evne og dette er heller ikke omfattet af garantien.
Sammenfatning.
Så kort sagt – forlæng din pandes levetid ved at:
  • varme panden langsomt op
  • undgå at brænde maden på
  • Brug skånsomme køkkenredskaber
  • Køl panden langsomt ned
  • Håndvask altid pander
  • Gør altid panden helt ren efter hver brug
  • Brug pandeskånere ved opbevaring