Anmeldelse af 'Fidget Spinner'

Anmeldelse af 'Fidget Spinner'

Den hitter på de sociale medier - men hvad er det?

Fidget Spinner. Håndspinner. Roterende legetøj. "Den nye Yo-Yo". Kontor Gadget.

Kært barn har mange navne, men én ting er sikkert - denne nye gadget hitter på internettet! Unge (og gamle) er faldet pladask for denne nye trend, men hvad er det egentlig? Fidget Spinner er et roterende stykke legetøj med tre arme (også kaldet propeller) samt et kugleleje i midten. Den roterende gadget måler 8 centimeter i diameteren og har typisk en vægt på 50-75 gram. Selve kuglelejet er tildækket med plastik-klapper, hvilket gør det muligt at holde fast i spinneren mens den snurre rundt. Fidget Spinner kan fås i adskillige materialer og prisklasser, men den hyppigst figurerende spinner er udført i plastik med et vel afbalanceret 22 mm kugleleje, samt tre 22 mm vægtskiver i metal. Selvom det er en relativ ny trend, er det faktisk ikke en ny opfindelse. I løbet af slutningen i 2016 begyndte der at dukke op billeder og videoer op af fidget spinneren på de sociale medier. I løbet af 1990'erne var der en amerikansk ingeniør ved navn Catherine Hettinger opfandt forgængeren til 'Fidget Spinneren' som vi kender den idag. Hun opfandt en roterende skive som hun senere patenterede, men da patenten udløb i 2005 havde hun ikke råd til at forlænge rettighederne. Dette åbnede op for et marked med adskillige producenter med et nyt og opdateret design. Fidget Spinneren blev videreudviklet med henblik på at aflaste urolige børn med ADHD, angst, autisme eller stress. Den hypnotiserende rytme giver aflast for uroligheder og rastløshed og kan derfor bidrage med ro til fordybelse uden at forstyrre sine omgivelser. Fidget Spinneren har et lavtstøjniveau, hvilket har gjort den til et udbredt fænomen i skolerne.

Et socialt fænomen

De danske, såvel som udenlandske institutioner, er begyndt at opleve en stigende interesse blandt de unge studerende. Det hele startede da det amerikanske tidskrift, Forbes udgav en artikel, der beskrev Fidget Spinneren som værende "must-have office toy for 2017". Dette kick-startede en bølge af popularitet over hele verden. Idag figurerer der milioner af videoer på Youtube, Facebook og Instagram med folk fra hele verden, der viser tricks og tutorials. Dette har skabt et social fænomen og fællesskab af "spinners" fra hele verden.

(Kilde: https://www.youtube.com/results?search_query=fidget+spinner+tricks)

En sjov og vanedannende fornemmelse

Mens vi testede Fidget Spinneren, opdagede vi hvor sjov og udfordrende det stykke lille legetøj kan være. Den afslappede rotation gav en stimulerende følelse, samtidig med at vi begyndte at udfordre hinanden. Der gik konkurrence i hvem der kunne kaste den op i luften og efterfølgende gribe den - med den modsatte hånd. Et trick der ser let ud på youtube-videoer, men er langt svære at udføre i virkeligheden. Fidget Spinneren er en fantastisk opfindelse, men man skal passe på - når man først er begyndt at spinne er det svært at stoppe igen. Fidget spinneren fås i til kun 29,95 kr (før 69,95) og kan nu bestilles i tre forskellige farver her: https://hw-homeware.dk/butik/?s=fidget%20spinner