FORÅRSRENGØRING

FORÅRSRENGØRING

Lang vinter
Temperaturen stiger og foråret er for alvor i gang. Den lange vinter er forbi og de dejlige solrige dage bliver der flere of flere af. Det er dejligt med mere lys men lyset afslører også støv og fedede fingre på overflader og vinduer – og det er tid til forårsrengøring og udluftning. Mange har været meget mere hjemme end normalt i denne vinter og i disse covid-19 tider er det endnu vigtigere at der bliver gjort grundigt rent.
Familieprojekt
Hvis du fordeler opgaver mellem alle i husstanden eller laver en konkurrence ud af det, behøver det ikke tage lang tid. Det kan måske endda ende med at blive helt hyggeligt, hvis man laver et familieprojekt ud af det.
Vi foreslår at der gøres rent i følgende rækkefølge:
 1. Start med at rydde op i alle rum, så alt står på det rette sted. Det er også en glimmerende anledning til at rydde ud i de ting du ikke bruge eller ikke har plads til. Se evt vores tidligere blogindlæg omkring oprydning, opbevaring og organisering.
 2. Vælg at gøre rent på en dag med godt vejr så der er mulighed for at hænge dyner og puder udenfor så de kan blive luftet godt igennem. Har du løse tæpper på gulvene er det også en god idé at få dem ud til bankning og udluftning mens der gøres rent indendøre. Åben døre og vinduer og få lavet et godt gennemtræk så luften bliver skiftet ud i hele huset.
 3. Dette er vigtigt at der gøres rent oppefra og ned. Så start med at støve spindelvæv og støv af i loftet med en støvekost og bevæg dig gradvist ned af. Husk også at tørre lamper og ledninger af. På den måde falder støv, skid og snavs ned på gulvet, som så til sidst ender med at blive støvsuget og vasket af.
 4. Tør toppen af TV’et, billeder, malerier og hvad du ellers har på væggene af med en støveklud og puds skærm og glas med en pudseklud. Tag gardinerne ned og vaske dem hvis de kan eller tag dem ud til udluftning. Har du persienner kan de også rengøres med en speciel persienne renser.
 5. Vask alle vinduer af indvendig og udvendig.
 6. Badeværelset rengøres ligeledes fra top til bund. Overvej om det ikke er tid at skifte toiletbørsten ud med en ny. Husk at vaske bruseforhænget eller skift det ud med et nyt. Bademåtte skal også vaskes eller udskiftes for et frisk nyt look. Dette kan gøres ekstra lækkert med nye håndklæder så man næsten tror man har fået nyt badeværelse.
 7. Køkkenet skal også have en ekstra tur på samme måde. Glem ikke at rengøre dine sorteringsaffaldsspande eller køb nogle nye mere praktiske. Husk også at tørre køkkenmaskiner som blenderen, mikroovnen af. tøm brødristeren for krummer. Kaffemaskinen og elkedel trænger måske desuden også til at blive afkalket - ligesom vandhanen.
 8. Husk at støvsuge grundigt under, i og bagved møbler og senge. Det giver et bedre indeklima og det er overraskende hvor meget skidt der kan samles der. Husk at købe støvsugeposer så du ikke løber tør undervejs.
 9. Støvsug paneler og lister og tør dem og døre af med en klud. Husk håndtagene. Støvsug derefter hele gulvet.
 10. Vask gulvet, så de er skinnende rene og dufter som en drøm.
 11. Til sidst sættes alt det der er til udluftning og vask tilbage på plads.
Fornyet energi
Når du er færdig, kan du stolt og med samvittigheden i orden læne dig roligt tilbage i sofaen, drikke en kop kaffe eller te, og se frugten af det hårde arbejde, mens du nyder synet og duften af et frisk og rent hjem. Det giver frisk og fornyet forårsenergi.