Undgå Glaspest

Undgå Glaspest

Hvad er Glaspest

Glaspest er når dine glas er blevet hvide og matte at se på. Glaspest kan ramme både nye og gamle, dyre og billige glas. Det kan også ske selvom glassene fra leverandørens side er testet til at kunne klare opvaskemaskine. Hvis glassene har været udsat for høj varme opstår dermikroskopiske revner og huller i glassene. Det gør at kiselsyren, der er i glasmassen udskildes/krystaliserer og gør dine glas hvide og matte. Kiselsyren udskilles, når temperaturen når op over 60-65 °C. Det opstår typisk i opvaskemaskinen når der vaskes på høje temperaturer over 55 °C. Det kan også opstå hvis følge af en basisk påvirkning fra opvaskemaskines vaskemiddel. De stærke kemikalier i sæben og den lange eksponeringstid kan få glasmassen til at krystallisere. Nogen eksperter anbefaler at bruge vaskepulver i stedet for opvasketabs og kun bruge halvdelen af den anbefalede dosis. Er ulykken først sket er der ikke noget at gøre – Glaspest kan ikke fjernes igen.

Sådan undgår du glaspest

  • Vask dine glas på glasprogram. Har din opvaskemaskine ikke sådan et – så vælg et kort program der vasker med temperaturer på under 55 °C
  • Åben opvaskemaskine så snart den er færdig og luk den varme damp ud.
  • Tørreprocessen er hård imod dine glas, så fravælg tørringen hvis muligt – og tør dem gerne af i hånden umiddelbart efter vask. og stil dem ikke omvendt ind i skabet – da det lukker fugtigheden inde.
  • Åben opvaskemaskinen så snart den er færdig og luk den varme damp ud.
  • Glas kan ikke lide fugtighed. Så stil dem ikke omvendt ind i skabet – da det lukker fugtigheden inde og øger risikoen for overfladen korroderer
  • Afkalk din opvaskemaskine med jævne mellemrum. Det kan gøres ved at hælde en ½ liter klar eddike i bunden af opvaskemaskinen. Kør derefter et normalt vaskeprogram.

Ikke altid glaspest

Hvide belægninger kan også skylledes at man har brugt for meget vaskemiddel og/eller salt. Dette kan give en slags klakbelægning på overfladen af glasset. Det samme kan for meget kalk i vandet gøre. Sæbe kan vaskes af med varmt vand og eddike kan fjerne kalk. Tør glasset ind i eddike og lad det tørre. Bliver glasset klart igen, har eddiken opløst kalken. Sørg for at bruge hvid eddike, der ikke indeholder sukker, så du ikke bare får en ny sukkerbelægning.

Vask glas af i hånden

Den sikreste måde at undgå glaspest på er at vaske dine glas af i hånden. Specielt hvis det er gamle fine krystalglas med stor affektionsværdi anbefales det altid. Så er du sikker på ikke at få glaspest. Bare husk at vand i vandhanen også kan være meget varmt og nemt komme op over 55 grader– så lad være med at bruge det varmeste vand i vandhanen.