4 gode råd til at spare på strømmen i hjemmet

4 gode råd til at spare på strømmen i hjemmet

hyggelige indretning med lyskæderKalenderen siger efterår, og vinteren og juletiden nærmer sig med hastige skridt. Udenfor er det koldt og mørkt, så vi skruer op for hyggen indendørs. Men, hvor meget kan vi egentlig tillade os at ”skrue op” med de stigende energipriser? Vi har her samlet nogle gode råd, som du kan bruge til at spare lidt på energien, så der samtidig bliver råd til lidt ekstra julehygge og lys.

 

1. Tænd lyskæder i stedet for lamper

Det lyder måske lidt skørt, at udskifte lamperne med lyskæder. Men, vidste du at en lyskæde med mange små LED pærer ofte bruger ligeså meget eller endda mindre strøm en bare en enkel LED pære i en loftslampe? De pærer du har rundt omkring i dit hjem vil ofte bruge en 5-7 watt, forudsat at du har skiftet over til LED pære. Hvis ikke må du straks i gang, da en gammeldags glødepære eller halogenpære ofte bruger helt op til 60-100 watt.

Se herunder vores priseksempler og hvor lidt watt relativt store lyskæder faktisk bruger.

 LED lys (antal) Watt Pris Pr. døgn Pris Pr. mdr.
40 stk. 2,4 0,09 DKK 2,59 DKK
80-240 stk. 3,6 0,13 DKK 3,89 DKK
360-480 stk. 6 0,22 DKK 6,48 DKK
720 stk. 7,2 0,26 DKK 7,78 DKK
960 stk. 9 0,32 DKK 9,72 DKK

 

Lyskæder, lysbånd og lanterner kan bruges alle steder i indretningen, både som dekoration og til at give stemning når mørket falder på. Så skal der skrues op for julehyggen, kan du i stedet spare på de almindelige lamper og i stedet tænde lyskæderne.

Alle vores lyskæder og julebelysning er med LED-pærer. Se det store udvalg og køb din hyggebelysning hos hw-homeware.dk.

 lyskæder tændt med LED pærer

2. Benyt mikrobølgeovnen eller airfryeren oftere

Det er ingen hemmelighed at ovnen er en af de helt store strømslugere hjemmet. Det kan derfor være en fordel at tilberede sin aftensmad i enten mikroovnen eller i en airfryer, som bruger markant mindre strøm.

Mange af os bruger kun mikroovnen til at tø rester op, eller til at lave popcorn i, men du kan benytte mikrobølgeovnen til meget mere, end du tror. Det er nemt at lave sprød bacon eller omelet i mikrobølgeovnen, og den er også perfekt til at tilberede fisk, kylling og grønsager. Det smarte ved mikroovnen er, at næsten al den energi, ovnen laver i form af mikrobølger, overføres til det, der skal opvarmes.

Se her alle vores mikroovne

Air Fryer tilbereder maden ved hjælp af et luftcirkulationssystem der gør tilberedningen af madvarer hurtig og energibesparende. F.eks. tager en kylling på 800 gram typisk mellem 60 og 80 minutter at tilberede i en almindlig varmluftovn. Tilbereder du kyllingen i en airfryer, kan du nøjes med at bruge 30-40 minutter. Da en airfryer er mindre og betydelig hurtigere til at tilberede maden, bruger den langt mindre energi til tilberedningen af et måltid end en varmluftovn.

Find en airfryer her 

 

3. Hold øje med temperaturen i dit køleskab

For hver grad, du sænker temperaturen, stiger forbruget nemlig med fem procent. Den optimale temperatur i et køleskab er 5 grader der er derfor ingen grund til at sætte temperaturen længere ned og derved bruge mere strøm. Køb et køleskabstermometer, så du jævnligt kan holde øje med temperaturen, så du undgår at bruge unødvendig strøm.

Se alle køleskabstermometre

 

4. Brug kogepladen optimalt

Når kartoflerne skal koges, kan du med fordel nøjes med 1-2 dl vand i stedet for at fylde gryden helt op, derved reduceres elforbruget med 30 procent. På den måde sparer du penge på både el- og vandregningen.

Husk også at lægge låg på gryderne! Glemmer du låget, skal der nemlig bruges tre gange så meget strøm.

Der er også stor forskel på hvilken kogeplade du har og hvor gammel den er. Glaskeramiske kogeplader bruger stort set lige så meget energi som massekogeplader. Induktionskogeplader kan give en besparelse op til 15 procent, men er ofte dyrere at købe og kræver gryder og pander med bund af et magnetisk materiale. Stort set alle gryder og pander hos hw-homeware.dk kan dog bruges på induktion.

Det kan også være en fordel at tage et kig på dine gamle gryder. Grydens bund skal nemlig være plan. Varmen bliver bedre overført, når der er fuld kontakt mellem kogeplade og gryde eller pande. En skæv eller bulet bund kan øge energiforbruget. Derudover skal diameteren på gryden svare til kogepladens eller være større – ellers spilder du energi.

Se alle gryder, pander og låg her