Bevar dine knive skarpe

Bevar dine knive skarpe

Det er en sand fornøjelse af lave mad, når man bruger en skarp kniv - men hele oplevelsen af at være Masterchef ødelægges nemt, når man arbejder med en sløv kniv. Du holder bedst dine knive skarpe med forebyggende tiltag. Dette kan gøres ved at bruge dine knive til det de er beregnet til, opbevar dem skånsomt, vask dem af lige efter brug og brug et strygestål jævnligt til at skærpe din kniv. Det forlænger knivens levetid at du vedligeholder den fremfor at vente med at slibe den efter den er blevet sløv.

Forskel på knive

Jo bedre knive man ønsker sig desto flere ting er der at sætte sig ind i, når man vælger at købe køkkenknive. Vi vil ikke gå i dybden med alle disse kriterier her, men fokusere på vedligeholdelse af sine knive for at beholde skarpheden
 • Stålknive. Langt de fleste køkkenknive er fremstillet af stål. Jo hårdere stål desto bedre kvalitet og knivene vil kunne holde sig skarpere længere tid. Billigere knive har normalt en hårdhed på mindre end 56 HRC, hvilket gør at de ikke holde sig skarpe lige så længe. Et højt kulstofindhold gør også at kniven som hovedregel vil holde sig skarpere i længere tid.
 • Europæisk stål vs. Japansk stål. De vestlige og europæiske knive er lavet af et blødere stål end de japanske knive, men i stedet har de et tykkere design. Vær opmærksom på at de har forskellige slibevinkler og mange japanske knive er kun slebet på den ene side og har et tyndere med ofte skarpere skær.
 • Keramiske knive. Keramiske knive lavet af et specielt sand og er hårdere end knive i stål. Den keramiske overflade er glattere. Dette gør at råvarer ikke sidder fast, men let løsnes fra bladet. Derfor kan de indimellem opfattes som skarpere end stål-knive. De holder sig skarpere længere tid end stålknive men materialet er mere sart og porøst og kan nemt gå i stykker hvis man taber dem. Disse knive er svære at slibe og går ofte i stykker før de behøver at skulle slibes. Man skal få en professionel til at slibe dem. Til gengæld kan de tåle at komme i opvaskemaskinen. Skæret er ofte hvidt og ligner hvidt glas eller plastik.

1. Brug dine knive korrekt

 • Brug mere end én kniv. Det er bedre at veksle mellem forskellige knive til forskellige formål, så slider du mindre på favoritkniven.
 • Brug din kniv det det den er beregnet til. Dvs. en brødkniv til brød og en kokkekniv til kød osv. Desuden skal du generelt passe på med at bruge dem til hårde ting som skaldyr, ben, frostvarer, nødder og andre hårde produkter som kan slå små flig af dine knive eller lave små hak i æggen. Hvis du skal bruge mange kræfter for at skære i noget, har din kniv helt sikkert ikke godt af det. Brug dem aldrig til at skære i andet end madvarer
 • Pas på med at tabe en kniv. Det kan naturligvis være farligt men kniven har naturligvis heller ikke godt af at ramme et hårdt gulv og kan risikere at knække eller blive skæv.

2. Rengør hurtigt og korrekt

 • Rengør og tør dine knive af med det samme, når du har brugt dem. Undgå at lade dem ligge beskidte eller våde i længere tid, da de ellers kan få misfarvninger, rust og det kan forårsage korrosion af metallet.
 • Sæt aldrig dine køkkenknive i opvaskemaskinen. De vil langsom blive ødelagt og sløve da opvaskemaskinens kemi og salte også slider på knivbladets stål og den skarpe knivsæg. Vask knivene i hånden med varmt vand og almindeligt opvaskemiddel. Tør dem af med det samme så du undgår skjolder, rust og pletter.
 • Fjern misfarvninger. Hvis uheldet er ude og dine knive har fået blålige misfarvninger af skidt i den yderste hinde, kan du prøve fjerne misfarvningen enten ved at skære et æble over, der kan rensen knivbladet. Eller du kan rense den med wienerkalk eller stålrens med en blød svamp.

3. Opbevaring

De har ikke godt af at ligge og skurre mod hinanden med andre knive eller køkkenredskaber i en skuffe, som kan beskadige knivsæggen og gøre dem sløve. Knive opbevares bedst på en knivmagnet på væggen eller i en knivblok.

4. Forskellen på strygestål vs. Slibning

 • Hvorfor skal du bruge et strygestål. Det er vigtigt at forstå forskellen på at bruge et strygestål og slibe en kniv. En knivsæg, som er skæret på en kniv, består af en masse mikroskopiske "takker". For at kniven er skarp skal alle "takker" helst pege i den samme retning. Jo mindre "takkerne" stritter, desto mindre chance er der for, at de knækker. Strygestålet bruges til at rette metallets "takker" ind til stålet igen efter brug og bevarer derved knivens skarphed. Dette skal gøre regelmæssigt for at forbygge at den ikke bliver sløv. Et strygestål sliber altså ikke din kniv og kan ikke gøre kniven skarpere end den var i forvejen. Brug et strygestål til at skærpe din kniv cirka hver 3. gang du bruger din kniv. Jo oftere du bruger det – desto længere forbliver din kniv skarp. Du forlænger dermed levetiden på den, for ikke at tale om glæden ved at bruge den.
 • Et strygestål er altid lavet af stål. Det er af mindre betydning om det er ovalt eller rundt. Der findes også slibestave som ligner et strygestål som er keramisk (til knive i meget hårdt stål eller japanske knive) eller i diamant (til professionelt brug) – men så er det en slibestav og ikke et strygestål. Brug dog ikke strygestål på knive med en hårdhed på over 60 Rockwell.
 • Hvor ofte skal knive slibes. Når man sliber en kniv er det ligesom at bruge en høvl, da man skærer de takker fra knivsæggen af som ikke er lagt ind til æggen/skæret. Kniven vil med brug udvikle et nyt sæt takker. Man slider derfor sin kniv ved at slibe den for ofte og ikke bruge et strygestål. Det kan dog være vanskeligt at afgøre, hvornår og hvordan du skal slibe din kniv. Forskellige typer af knive og stål kræver også forskellige slibemetoder.
 • Kend hældningen på din kniv. Knive har forskellige hældninger, som er vigtigt at tage højde for når man sliber sine knive. Ellers kan man nemt ødelægge dem. Det er derfor meget vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i hvordan dine knive skal slibes. F.eks. har Global knive en anden hældning (15 grader) end de fleste andre tilsvarende knive. Læs altid den vejledning der følger med dine knive ved køb og brug helst en knivsliber af samme mærke som dine knive, hvis du ikke vælger at sende dem til professionel slibning. Vær varsom med at sende dine knive til slibning hos den lokale hælebar, som nemt kan slibe ved en forkert hældning og/eller ofte laver en alt for grov slibning som nemt kan ødelægge dine knive.
 • Tommelfingerregel.Når man har taget ovenstående forhold i betragtning - kan man sige at jo hårdere stål, desto sjældnere skal den slibes. Som tommelfingerregel skal man bruge et strygestål 3-4 gange om måneden og slibe sin kniv ca. 1 gang om måneden, hvis du altid vil have skarpe knive.
 • Slibemetoder. Der findes flere måder at slibe sine knive på. Man kan bruge en slibestav, som håndteres på samme måde som et strygestål. De findes både i keramiske (til knive af hårdt jern og japanske knive) og diamant udgaver (til professionelt brug) . Derud over findes der slibesten som er lidt svære at bruge men er meget effektive (der findes hjælpebeslag). De flest mærker har lavet en brugervenlig v formet knivsliber til deres knive, som med fordel kan bruges til husbehov til de fleste knive. De er lette at brug hvis man følger brugsanvisningerne. De findes også elektriske udgaver. Men hvis din kniv er meget sløv og ikke er blevet jævnligt vedligeholdt ved at blive skærpet og slebet så er det kun professionel slibning der kan rette op på det.