25. marts er International Vaffeldag

25. marts er International Vaffeldag

vafler Vafler stammer helt tilbage fra oldtiden hvor grækerne bagte flade kager mellem varme metalplader. De blev sidenhen udstyret med lange håndtag, så de kunne bages over åben ild og dermed var det gammeldags vaffeljern opfundet og perfektioneret over tid. I dag har vi i den grad taget vaflerne til os med mange forskellige varianter fra de helt traditionelle hjerteformede vafler til de mere sunde varianter. Dertil kommer de lækre belgiske vafler og de tynde hollandske. Vafler er kendetegnet ved deres flotte forme og minder normalt meget om pandekager i smagen. De er sprøde og varme uden på og bløde indeni.

Klassiske vafler

Billede af congerdesign - Pixabay
De hjerteformede vafler er typisk det de fleste forbinder med vafler. De er nem og hurtig snack at lave og kan hurtigt samle familien om bordet til hyggeligt samvær. Dejen kan hurtig laves i en blender og med et elektrisk vaffeljern kan vaflerne hurtigt trylles frem. Ingredienser:
  • 250 g hvedemel
  • 1 dl olie
  • 2 stk. æg
  • 4 dl mælk
  • 1 tsk. bagepulver
  • 0,5 tsk. salt
  • 1 Spsk. sukker kan tilsættes – gør vaflen sprødere
Hæld først mælk, æg og olie i blenderen og herefter mel, salt og bagepulver i. Blendes ca. 3 minutter. Brug evt. en stor suppeøse til at hælde dejen over i et varmt vaffeljern, hvor de bages til de er lysebrune på begge sider. Læg dem på en rist så de forbliver sprøde og ikke oven på hinanden. Smager super godt med flormelis og syltetøj - eller med is og frisk frugt - kun fantasien sætter grænser.

Græske spinatvafler med tzatziki

Disse grønne vafler er perfekte til en let frokost. Server dem kolde eller varme. Ingredienser:
  • 4 æg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 40 g hvedemel
  • 1/2 tsk. bagepulver
  • 1/4 tsk. salt
  • 100 g babyspinat
  • 1 stor kartoffel
  • 80 g smuldret feta ost
  • 3 finthakket forårslåg
  • 2 spsk hakket persille
Kog kartoflen, skær den i små stykker og lad den køle af. I en stor skål, pisker du æg, salt og olie. Sigt mel og bagepulver og bland det hele godt sammen. Tilsæt nu kartoffel, hakket spinat, feta, forårsløg og hakket persille. Fyld dejen i dit elektriske vaffeljern eller i Lékué Vaffelforme - Husk at dejen vil hæve, så fyld ikke formen helt op. Giv vaflerne ca. 5 minutter eller til de er gyldne og faste. Server vaflerne varme eller kolde med tzatziki til.

Belgiske varfler

https://www.youtube.com/watch?v=Vj_iW8AMuos Ingredienser:
  • 3 æg
  • 410 ml mælk
  • 110 g smør
  • 240 g mel
  • 2 tsk. bagepulver
  • 1/2 tsk. salt
  • 2 spsk. sukker
Sådan gør du: Smelt smørret. Pisk æggene med et piskeris og tilsæt det smeltede smør og mælken. Tilsæt nu mel, 2 spsk. sukker, salt og bagepulver og pisk det godt sammen indtil du har en glat dej uden klumper. Placer Lékué formene på en bradepande, og hæld dejen i. Bages midt i den forvarmede ovn ved 220 ° C i 8-9 minutter. Tag formene ud og vend vaflerne ud giv dem yderligere 4-5 minutter til de er gyldne. Server med en lækker sirup, marmelade eller is og frisk frugt. Det er sådan set helt op til dig selv, hvad du gerne vil have på din vaffel. Der er også mange der gerne spiser vafler med cremet Nutella.