Sådan afkalker du din elkedel

Sådan afkalker du din elkedel

Har du bemærket et hvidt lag i bunden af din elkedel, eller er den længere og længere tid om at koge vandet, så trænger den kraftigt til en afkalkning. En elkedel skal afkalkes jævnligt for at forlænge levetiden og samtidig bibeholde den gode smagsoplevelse. Inden du begynder afkalkningen, er det også en god ide at give din elkedel en lille rengøring udenpå. Dette gøres med en våd klud med en mild opvaskesæbe. Der findes en del metoder til afkalkning og rengøring af elkedler, her får du vores bedste tip.

Hvordan afkalker man en elkedel?

Afkalkning af din elkedel og dine køkkenmaskiner er ikke så besværligt, som man ellers skulle tro. Der findes mange smarte og hurtige metoder til at få bugt med kalken. Du skal dog altid være opmærksom på maskinens brugsanvisning og følger anbefalingerne deri. Brug husholdningseddike som afkalkningsmiddel Langt det meste kalk, kan fjernes med ganske almindelig husholdningseddike, som købes i supermarkedet. Der findes også en række afkalkningsprodukt, som virker udmærket, men hvis ikke der står andet i brugsanvisningen til dit produkt, kan du trygt bruge den billige, gammeldags eddike. Lav en blanding bestående af en del eddike med en del vand og fyld kedlen. Sæt elkedlen til stikkontakten og kog blandingen op. Lad elkedlen afkøle. Herefter fylder du rent vand på kedlen og koger igen. Det gentager du så 2-3 gange. Til sidst skyller du kedlen med koldt vand. Flere elkedler har et filter i tuden. Hvis du kan fjerne dette, kan du tage det af og lægge det i blød i en vand-eddike-blanding. Skyld det godt og sæt det tilbage. Eddikesyre som afkalkningsmiddel Sidder kalken helt fast eller er din elkedel meget hårdt ramt, kan du prøve at hælde eddikesyre i maskinen i forholdet 1 del eddikesyre til 4 dele vand. Lad det virke et kvarter til tyve minutter, før du gør kedlen ren. Husk at koge elkedlen godt igennem 2-3 gange med rent vand. Sørg for at beskytte dine hænder, når du afkalker kedlen. Anvend handsker når du har kontakt med syrer og vask efterfølgende hænderne med en skånsom sæbe. Citronsyre som afkalkningsmiddel Afkalkning med citronsyre er også en super effektiv metode. Bland 1 spsk. citronsyre med 1 liter vand. Lad det stå natten over. Husk at koge elkedlen igennem med rent vand efterfølgende.

Hvorfor skal man afkalke en elkedel?

Først og fremmest kan regelmæssig rengøring og afkalkning af elkedlen forlænge apparatets levetid samt spare dig for en ekstra elregning. Kalken kan f.eks. gøre kanden utæt, nedsætte funktionen så den er længere tid om at koge, og forstyrre autosluk funktionen. Rengør derfor din elkedel løbende og tøm den altid efter brug, så overskydende vand ikke for lov til at blive siddende, da de medfører de hvide aflejringer på indersiden af elkedlen, særlig omkring varmelegemet.

Hvor tit skal man afkalke en elkedel?

Det mest fornuftige er at komme kalken i forkøbet. Er der allerede et hvidt lag i bunden eller har kalken sat sig i samlinger, kan elkedelen allerede have taget skade. Benytter du elkedlen ofte bør du regne med at skulle afkalke cirka en gang om måneden. Bruger du den derimod ikke ret ofte, kan du nøjes med to-fire gange om året. Der kan være stor forskel på, hvor hårdt dit vand er, alt efter hvor i landet du bor. Hvis vandet er hårdt, vil det sige, at der er mere kalk i vandet, og derfor afgiver det mere kalk til din elkedel, kaffemaskine, strygejern osv. Du kan du tjekke dit vand hårdhedsgrad på kommunens hjemmeside.

Tip:

KleenKnit kan afhjælpe en del af problemerne med kalk i elkedlen. Den lægges ned i din elkedel og samler kalken ved kogningen af vand. Når KleenKnit er hvid og fyldt med kalk, renses den under varm vand og den er klar til brug igen, så smart!

KleenKnit

Se hele udvalget af elkedler her